Fællesskab

Fællesskab forpligter

Når så mange unge skal bo sammen og have dagligdagen til at fungere, er der nødt til at være nogle fælles regler og retningslinjer.

De fleste af reglerne kan du læse dig til i vores samværsregler. Det handler om mødetider, om at omgås hinanden på en god måde, hvornår mobiltelefonen skal være på lydløs og computeren slukket. Du skal nok lige vænne dig til at overholde de forskellige tidspunkter, men det går ret hurtigt for de fleste.

Der er også retningslinjer, der er lidt mere uhåndgribelige, men som ikke desto mindre er ret vigtige for fællesskabet. Nøgleordene er nærvær, ansvar, medansvar, respekt og en positiv indstilling og vilje til at være en god kammerat og gøre sit bedste.

Nærvær betyder, at du er ordentligt til stede, at du ikke sms’er, når andre taler med dig, at du lytter ligeså meget som du taler, og at du ikke hele tiden skal have kontakt med vennerne derhjemme.

Ansvar er for eksempel, at du gør dit bedste for at overholde regler og retningslinjer, og at du står ved dine handlinger. Alle mennesker kan komme til at dumme sig, men det er for alvor problematisk, hvis man forsøger at dække over det, lyve om det eller lade andre tage skraldet.

Medansvar er, at du ikke kun tager ansvar for dig selv og dine handlinger, men også tager ansvar for at andre har det godt, og at fællesskabet fungerer. Medansvar er at henvende sig til skolens personale, hvis du selv eller andre har problemer.

Medansvar er også, at du ikke smyger dig uden om de fælles opgaver og pligter og lader andre tage slæbet.

Dit bidrag til det forpligtende fællesskab kan for eksempel være, at du deltager positivt i aktiviteter og arrangementer sammen med de andre elever, og at du er åben og fordomsfri.