Hverdagen

Efterskoleliv – Fireogtyve syv

En efterskoledag er karakteristisk ved, at skole, fritid og kammeratskab smelter sammen. Du er sammen med dine kammerater og lærere, både i undervisningen, i fritiden og i de weekender, hvor du bliver på skolen.

Det har blandt andet den fordel, at du altid har dine venner og kammerater lige i nærheden, og I lærer hinanden godt at kende, for I ses både, når I er glade, pjattede, alvorlige, trætte og har morgenhår.

Der er også personale på skolen hele døgnet, men du behøver naturligvis ikke være sammen med lærerne hele tiden. På hverdage er der to-tre lærere på aftenvagt. De sætter aktiviteter i gang, har aftenvalgfag, hjælper med lektierne, snakker med jer og siger godnat til jer.

Alle, der har været på efterskole, kan fortælle, at man får et meget mere nuanceret syn på sine kammerater og sine lærere, når man er på efterskole. Det skyldes, at man også er sammen uden for skoletiden, og derfor lærer hinanden at kende på en anden måde.

Dagsrytme

En efterskoledag kan godt se lang ud, men da skoletid, fritid og kammeratskab udgør en helhed, varer det ikke længe, før denne dagsrytme føles naturlig. Selv om skoledagen går fra 8.30 til 17.00, har du ikke undervisning hele tiden. Ind imellem er der nemlig pauser og fritimer, alt efter hvilke valgfag, du har.

Morgen:
Inden du går til morgenmad, skal du rede seng og rydde op på værelset. Der er morgenmad fra kl. 7.30, og du skal være der senest kl. 8.00. Morgenmaden slutter, når morgenvagten har givet beskeder, og så er der 15 minutters motion, typisk en gåtur rundt om skolen og så kan du lige nå over for at børste tænder osv.
Kl. 8.30 er der morgensang sammen med friskolen. Efter morgensang starter undervisningen, som er to gange to lektioner med pause 10.10-10.30.

Middag:
Vi spiser middagsmad kl. 12, og herefter har du pause indtil kl. 13, hvor der mandag til onsdag er efterskolefag kl. 13-13.45.

Eftermiddag:
Om eftermiddagen er der undervisning kl. 14-17 med en halv times pause 15.30, hvor du kan få frugt i spisesalen. Mellem 17.00 og aftensmaden foretages den daglige oprydning og rengøring i elevhusene.

Aften:
Vi spiser aftensmad 17.30, og efter maden er der stilletime indtil kl. 19. Stilletimen er en time, hvor der er ro til lektier og mulighed for lektiehjælp i lektiecaféen. Hvis du ikke laver lektier i stilletimen, kan du lave alt muligt andet, bare du ikke forstyrrer dem, der laver lektier.
Der er frisk frugt og hjemmebagte boller kl. 21 i spisesalen, og kl. 22 skal du være i dit eget hus, hvor der skal ryddes op på fællesområderne. Kl. 22.30 er det sengetid, og aftenvagterne kommer og siger godnat.

Pligter

Alle bidrager til, at skolen er et rart sted at være

På skolen har vi den tommelfingerregel, at dem, der bruger tingene, også er med til at rydde op og gøre rent. I hverdagen skiftes elevhusene til at rydde af efter måltiderne, og alle elever har en oprydnings-/rengøringstjans på vores fællesområder.

Derudover har du en uges køkkentjans i løbet af skoleåret, og du har sammen med dine værelses- og huskammerater ansvaret for, at der ryddet op og gjort rent i elevhuset og på dit værelse.

I weekenderne deles eleverne om de praktiske opgaver.