Besøg af Lotte Dalager

Foredrag om robusthed og eksamensangst på GFE

Torsdag formiddag havde Glamsbjerg Fri- og Efterskole besøg af Lotte Dalager, som holdte et foredrag, der bl.a. omhandlede eksamensangst. Lotte Dalager er uddannet pædagog, og hun har arbejdet en masse med unge og især udsatte unge. I øjeblikket er hun selvstændig og holder foredrag og kurser om robusthed osv. Dertil samarbejder hun med Komiteen for Sundhedsoplysning.

Timingen for et foredrag om eksamensangst kunne ikke være bedre. Eleverne i friskolens 9. klasse og efterskoleeleverne skal nemlig alle snart op til eksamener. Den første eksamen i efterskolen er mandag den 2. maj. Der skal eleverne op i skriftlig dansk. Eftersom der er en masse elever, som ikke har prøvet eksamens-hurlumhejset før, var det et foredrag, som mange kunne bruge til noget.

Lotte Dalager gjorde klart inden foredragets start, at man ikke var kureret for eksamensangst, når man trådte ud af døren, men at man havde fået nogle tips, som ville gøre det mindre slemt at gå op til en eksamen. Hun brugte meget begreberne: alarmhjerne og tænkehjerne. Alarmhjernen er den del af hjernen, som man bruger til reaktioner, vredesudbrud osv. Tænkehjernen er den del af hjernen, hvor man tænker, man koncentrerer sig og man lytter. Til en eksamen skal det gerne være tænkehjernen, som er i brug. Tænkehjernen kan komme i brug ved hjælp af dybe og rolige vejrtrækninger, så bliver man nemlig fokuseret og koncentreret.

Noget andet, som foredraget handlede om, var samspillet mellem gode og dårlige tanker. Lotte Dalager lavede et ”overskud i hverdagen”-bæger på en tavle. I bunden af bægeret var alle de negative tanker, og i toppen var de positive. Hvis bægeret er fyldt, har man masser af overskud, både til sig selv og andre. Hvis bægeret er tomt, tænker man negativt, og man har sjældent overskud til andre. Lotte gav os så gode tips til, hvordan man kan flytte de negative tanker væk og tænke gode tanker i stedet. Hun sammenlignede det med at træne en muskel, i det her tilfælde er det så bare neuroner. Ét af de gode råd var at tænke på tre gode tanker, lige inden man lægger sig til at sove.

GFE takker Lotte Dalager for at give sig tid til at holde et foredrag for friskolens 9. klasse og efterskolens elever. Det var en fornøjelse!

Peter Ingemann, GFE reporter