Gensynsglæde og kram fylder skolen til Gammel Elevdag!

Jeg ankommer i god tid på parkeringspladsen, som allerede er fyldt op. Heldigvis kan man også parkere ved skolens nabo.

Flaget vajer lystigt i den iltre vind.

Ved indgangen til skolen står en gruppe, som tydeligvis er glade for at se hinanden igen. De giver knus, fortæller og lytter til hinanden.

Den næste time udspiller sig i gensynsglædens navn. Tidligere elever er kommet for at hilse på deres tidligere lærere, skolekammerater og skolens øvrige personale.

Hele Kernehuset er fyldt op med mennesker, der har glædet sig til dette gensyn. Alle steder høres latter og gode samtaler. Enkelte er generte og bevæger sig forsigtigt rundt i Kernehuset. Så møder de nogen, de kender, og så er genertheden væk. Både tidligere elever og lærere bliver rørte.

Der er en stor gruppe 30-års jubilarer og en stor gruppe 20-års jubilarer. De har på forhånd aftalt, at de skal deltage sammen. Efter arrangementet fortsætter de samværet i privat regi.

En enkelt 40-års jubilar er mødt op. Hun fortæller mig om skolen, da hun gik her. Hun var friskoleelev, og hun husker stadig sine tidligere lærere og skolens hverdag. Skolen var helt anderledes indrettet dengang. I det nuværende bibliotek havde man dengang aula, hvor man afholdt morgensang. Desuden var kun halvdelen af skolen bygget for 40 år siden.

30-års jubilarerne snakker ivrigt. De spørger ind til hinandens liv. ’Hvad laver du nu?’, Har du fået børn?’ osv. Hurtigt sporer samtalen sig ind på gamle dage. De fortæller om minder med lejrskoler, anderledes undervisning og autentiske lærere. Selvfølgelig kommer de også omkring, hvad de slap godt afsted med uden at blive opdaget. En elev undslap med nød og næppe at blive opdaget om natten udenfor sit hus. Historien frembringer stor latter.

Ved et andet bord snakker man om, hvad skoletiden på GFE har givet dem. Alle er enige om, at efterskoleåret var et uforglemmeligt år. Det hjalp dem med at finde deres identitet og grænser. Mange nævner, at de har fået venner for livet. Flere fortæller, at de for første gang oplevede at have et helt andet forhold til deres lærere, som var oprigtigt engagerede i dem.

Forstander Henrik Gräs byder velkommen. Han har også noteret sig den store glæde. Folk hopper om bord i frokosten. Særligt stor er gensynsglæden i køkkenet. Charlotte har forsynet ualmindeligt mange mennesker med mad gennem sin tid på Glamsbjerg Fri- og Efterskole, og det huskes og værdsættes hun for.

Efter frokosten er der sangtime med tidligere forstander Ejvind Rosenvang og tidligere efterskolelærer Mikael Date. Fællessang og guitarspil var kendetegnende for de to, og de tidligere elever synger godt med. De savner fællessang. Det skaber en helt særlig følelse af samhørighed at synge sammen. Flere gæster fortæller, at de ikke har deltaget i fællessang siden efterskoletiden. At de ville ønske, at det var mere udbredt i samfundet.

På fodboldbanen spiller tidligere årgange mod hinanden sammen med efterskolelærer Rasmus Hansen. Regnen siler ned, men det gør ingenting, for humøret er højt, og ens egen årgang skal jo helst vinde.

Gæsterne kommer rundt i elevhusene og ser deres forhenværende hjem for et år, og de genser faglokalerne, hvor mange timer er brugt. Jeg står med en kvinde, som fortæller, at hun inden efterskoleopholdet kunne meget lidt fagligt. Hun blev mobbet i skolen, og det tog alle hendes ressourcer. Så kom hun på efterskole, og her var ingen mobning. Til gengæld havde hun nogle lærere, som var helt sikre på, at hun ikke var tabt på gulvet, og da hun var færdig med skoleåret, havde hun indhentet 3 års undervisning, og hun havde en afgangsprøve, som hun stadig er stolt af.

Da arrangementet lakker mod enden, tages der afsked, og der laves aftaler om at mødes samme tid og sted om et år. I små grupper drager de videre til mere samvær.

Hvert år afholder Glamsbjerg Fri- og Efterskole Gammel Elevdag, hvor både friskoleelever og efterskoleelever kan deltage og møde tidligere skolekammerater og lærere. Info og tilmelding findes på efterskolens hjemmeside.

Katja Eva Klitgaard