GFE på Zanzibar 2017/2018

Glamsbjerg Efterskole har for første gang været på lejrskole på Zanzibar, og det har været en oplevelse af de helt store. I mandags komme alle eleverne og lærere hjem, trætte efter rejsen, men glade og rige på indtryk.

Turen har været godt og grundigt forberedt, og for ikke at overlade noget til tilfældighederne, var to lærere, Anne og Kristoffer, rejst i forvejen for endnu en gang at tjekke, at de aftaler, vi havde lavet også stod ved magt.

Oplevelserne har været mange. Til en start fik vi en rundvisning i Paje, som var den landsby, vi boede i. Her så vi den lokale skole, hørte om styresystemet i Tanzania og Islams betydning for Zanzibar, lærte hvorfor djævlen bor under baobabtræerne og fik mødt den lokale befolkning.

En del af oplevelserne har været baseret på skolens linjer. Designlinjen har bl.a. fået kurser i palmeflet, i at lave perlesmykker og i østafrikansk malerkunst, og det hele har været under kyndig vejledning af lokale folk og kunstnere.

Fodboldlinjen har spillet både hyggefodbold og fodbold mod lokale hold. Der har været anderledes udfordringer, end de er vant til bl.a. pga. varmen, og så har de også oplevet, at der kan komme en flok kvæg forbi midt på fodboldbanen, så man må holde en uautoriseret pause i spillet.

Kokkelinjen var på “Spice Tour” og så alle de frugter og krydderier, vi bruger herhjemme, men egentlig ikke ved ret meget om. Kanel, allehånde, vanilje, kakao, bananer, stjernefrugt og mange, mange flere. Der blev sluttet af med en “spicy dinner”, lavet af kyndige folk på stedet.

Livsstilspiloterne måtte forcere vanskeligt terræn for at komme frem til mangroven, hvor de skulle prøve Paddle Surf, og de viste sig hurtigt, at de fleste af eleverne var naturtalenter. Linjen har også været på snorkletur ved et koralrev i den Blå Lagune. Dyrelivet under vandet var helt fantastisk. Der var massevis af farverige fisk og andre havdyr, og flere af eleverne mente, at det var ligesom at se akvarierne i Randers Regnskov.

Musiklinjen fik undervisning af Mr. Amour, som med autoritet ledede deres tromme- og dansekursus. De havde nogle sjove timer med mange personlige udfordringer. Musiklinjen spillede også til en grillaften, hvor en Masaistamme kom forbi og dansede.

Ud over oplevelserne på linjerne var der også mange fælles oplevelser, heriblandt et besøg i en tropisk regnskov, hvor vi kom helt tæt på Zanzibars fantastiske natur og dyreliv. Vi gik en lang tur ind igennem regnskoven med en lokal guide. Her så vi en masse spændende eksotiske dyr som aber, slanger, ”elefantmus”, flotte fugle, frøer, firben og en masse insekter, som nogle elever mente kom lidt for tæt på :-)

Eleverne fik også lidt undervisning i swahili, og det fik de for alvor brug for, da de skulle mødes med lokale unge på skolen i Paje. Sammen med deres jævnaldrende unge lavede eleverne forskellige ”ryste-sammen-aktiviteter”, samt en spørgsmålsleg, hvor de blev klogere på hinandens liv. Selv om vores og deres elevers liv på mange områder er forskellige fra hinanden, var de hurtige til at finde sammen, og de fik grint og snakket en masse.

Som I sikkert allerede har regnet ud, har det været en fantastisk tur, som vi allerede glæder os til at tage kommende elever med på, og har du fået lyst til at se mere fra turen, finder du billeder herunder. Du kan også læse mere om lejrskolen her »