Masser af bevægelse og nye venner!

Hvert år afholder man på skolen GFE-dag. En blanding af traditioner og nytænkning er sådan en god kombination.
Så mens verden suser afsted, og børnene skal indgå i alverdens dynamiske og fleksible mønstre, så er der nogle ting, der altid er de samme.
År efter år!

Det kan man glæde sig til og være fuldstændig tryg i. Det kan være et lille pusterum, og det kan give fornyet energi til at kunne være i verdens omskiftelighed. For at traditionerne skal tjene deres formål, så kræver det omvendt også nytænkning.

GFE-dag er sådan en dag. Den er tilbagevendende på samme tidspunkt hvert eneste år. Det overordnede mål er, at elever på kryds og tværs af efterskole og friskole skal rystes sammen, og at klasserne på de forskellige klassetrin ligeledes skal knytte bånd. Der er altid og har altid været sjove og sunde aktiviteter forbundet med dagen, men fornyelsen ligger i, at efterskoleelever fra livsstilslinjen nu arrangerer og afholder dagen. Det giver et stort engagement og god støtte fra de øvrige elever. Konceptet er naturligvis, at de store skal tage sig af de små, og det er en glædelig opgave for både store og små. At få tildelt et ansvar og opleve, at en anden pludselig er afhængig af ens støtte og hjælp, det kan få enhver til at gro og vokse. Og de små bliver endnu mere trygge ved at kende alle de store elever, som de efterfølgende vil møde til morgensang, på biblioteket og måske endda i skolebussen.

I morges 8.30 mødte alle elever og lærere op i foredragssalen, hvor eleverne blev inddelt i hold. Derefter var det straks ud at dyste på de forskellige poster. Et bestemt antal minutter ved hver opgave, før man skal videre til den næste dyst. De store hjælper de små. Fællesskab og samarbejde. Da det bliver pausetid, bliver de små solhus-mennesker fulgt i solhuset af de store elever. Her venter deres lærer, som spiser madpakke med dem og hører om alle de fantastiske beretninger, som dagen indtil videre har budt på. Da pausen er ovre, bliver de små hentet af de store, som følger dem hen til gruppens mødested. De sidste dyster gennemføres, og man slutter af til kåring af vinder, præmieuddeling og sang i foredragssalen.

Katja Eva Klitgaard.