Refleksioner af sidste års elever

frederikke

Frederikke
Det her efterskoleår har givet mig meget, når jeg tænker tilbage på det, og det tror jeg også mine forældre kan mærke, når jeg kommer helt hjem. Inden jeg startede på efterskolen, kunne jeg nærmest stortude, hvis mine forældre bad mig om at snakke med fremmede, men nu kan jeg vise folk rundt på skolen uden problemer, og mit arbejde der hjemme er også blevet meget nemmere, da jeg har fået meget let ved at snakke med andre mennesker.
Der har været en masse oplevelser, som jeg håber på at huske resten af mit liv – Skituren, superdøgn, linjeture osv. Men alle de her ture ville ikke være det samme uden det fantastiske fællesskab, man har på en efterskole.
Mit selvværd er helt klart blevet så meget bedre, efter jeg startede her, jeg tror på mine evner og hvad jeg kan udrette selv.
Jeg er blevet meget mere åben over for folks forskelligheder. Når man bor sammen med andre mennesker, lærer man også, at vi alle sammen er forskellige på en anden måde end man ville gøre ”normalt”
Jeg tror også, at når man finder en kæreste eller gode venner, så lærer man dem at kende på en anden måde, man lever sammen og ser ikke kun de bedste sider af folk, men også de værste.
Jeg tror, man lærer meget mere på efterskole, da lærerne er meget mere fokuseret på ens læring og på hvordan man har det.
Man lærer at blive selvstændig, da man selv skal sørge for at vasketøj, komme op om morgenen osv.

 

christine

Christine
Jeg tror ikke, der er nogle af os, der ikke stadig kan huske den første skoledag. Hvordan man var både spændt og nervøs. For ville de andre kunne lide en? Hvordan ville det blive at leve så langt væk hjemme fra? Personligt var glæden størst. Jeg kan huske at sidde i bilen og tage en dyb indånding, inden jeg tog det første skridt ud af bilen. Den måde det var umuligt at tilbageholde et nervøst smil. Jeg havde skrevet med mine roomies i løbet af sommerferien, så det gjorde det lidt lettere at bryde isen. I starten var alt nyt og spændende. Nye venner, nye lærere og nyt ”hjem”.
For det var det, efterskolen hurtigt blev, et andet hjem. Man tog hjem på weekend om fredagen, og så tog man hjem til skolen om søndagen. Selv om det regner og jeg har brugt 3 timer på offentlig transport, bliver jeg stadig glad i det øjeblik jeg træder ind af døren til mit hus. Og selvom det kan være hårdt i starten, er det helt sikkert det værd til sidst.
For der sker så meget. Og man skaber venner, som vil være der resten af livet. Noget af det, der er med til at skabe så stærke bånd, er også alle de oplevelser vi naturligt får sammen. Superdøgn, skitur, noget så simpelt som morgenhår og meget mere. Vi ser hinandens bedste og værste sider. Vi griner sammen, vi græder sammen, og vi holder sammen. Så når vi om lidt rejser hjem til alle vores dele af landet, husker vi stadig hinanden. Vi vil savne veninder og ”det andet hjem”. Men vi vil tage rigere hjem. Med nye venner, et større overskud og en masse fantastiske minder at huske tilbage på.
Jeg vil savne livet på efterskolen og de mennesker, som jeg har mødt her. For skolen blev mit ekstra hjem og menneskene min ekstra familie.
Christine M., 10. klasse, Glamsbjerg Fri- og Efterskole

 

benjamin

Benjamin

Året der gik på GFE.
I mit år på GFE har jeg lært mig selv 10 gange bedre at kende. Jeg har fået masser af nye venner, og fået en masse fede oplevelser. Jeg har fået et helt nyt syn på skolegang, og hvad det betyder for mig. Jeg er blevet mere klar til gymnasiet og alt derefter.
Vi har lavet tonsvis af ting i løbet af året. Alle det hyggelige stunder ude ved bålet, inde på værelserne, på turene og alle de andre steder, hvor vi har snakket og hygget i timevis. Jeg kommer virkelig til at savne skolen, men glæder mig også rigtig meget til at komme hjem.
Lærerne har været en kæmpe fryd at bliver undervist af. Har aldrig været på en skole med så mange gode lærere. Tak for alt!

 

emil

Emil
Dette efterskoleår har både hjulpet mig socialt og forbedret mine personlige færdigheder. Jeg er blevet mere moden, mere åben og har meget nemmere ved at snakke med folk efter at jeg kom herover. Ved at møde nye personligheder har jeg også lært, at ikke alle er ens, men vi er specielle på hver vores måde, og sammen kan vi skabe specielle stunder. Fremtiden vil blive særdeles nemmere.
Mit selvværd er blevet meget større. Dette år har hjulpet mig på alle måde muligt. Bedste år i mit liv og den største hjælp der har været.

 

rebecca

Rebecca
Jeg tog på efterskole midt i skoleåret, og jeg har ikke fortrudt det. Selvom der allerede var dannet grupper, så var det nemt at komme ind i fællesskabet. Jeg mødte nye mennesker, fik flyttet nogle grænser og fik nogen oplevelser med i bagagen. Det har faktisk været så godt, at jeg skal gå her et år til.
Selvom jeg kun har gået her et halvt år, så har jeg alligevel lært mig selv bedre at kende. Jeg har lært, at der er forskellige måder at gøre tingene på og lært at gå på kompromis med nogen ting, specielt når man bor sammen med nogen som er meget anderledes end en selv.
Jeg synes, det er super fedt med lidt faste rammer, men også at det er meget frit omkring, hvad du bruger din tid på. Når man går på en efterskole, så er man en del af et fællesskab, som man skal deltage aktivt i. Man får venner, som man kender på en helt anden måde end i folkeskolen. Aftenerne er virkelig hyggelige, og der sker forskellige ting.
Jeg har været på superhold i dansk og engelsk, og jeg har virkelig lært mere end jeg ellers ville. Det har nok også noget at gøre med, at man har et helt andet forhold til lærerne end på en almindelig skole.
Jeg har lært meget på dette halve år og håber på meget mere næste år, både fagligt og socialt!

 

laustt

Laust R.
Inden jeg kom på efterskole, havde jeg kun forventet én ting. Jeg havde ikke forventet at blive meget bedre fagligt, eller socialt for at være helt ærlig.
Den ene ting, som jeg gerne ville med mit efterskoleår, var at få en masse venner for livet. Og det kan jeg dog lige love at jeg fik. De stormede til fra alle sider og fra alle Danmarks hjørner.
Men oveni alt det forbedrede jeg mig også fagligt. Jeg kan ikke beskrive, hvor glad jeg er for at have taget på GFE!
#GFE4LIFE

 

 

laust

Til at starte med sad vi jo alle sammen i den samme suppedas, hvis man kan sige det sådan. VI havde ikke rigtig snakket i løbet af ferien så vi kendte ikke hinanden. Mange var skeptiske. Få af os så meget, at de stoppede og ikke kom igen. Os der stod tilbage, lærte dog hurtigt hinanden at kende, og den indbyrdes snak gik hurtigt i gang. Vi begyndte at mingelere imellem hinanden. Aktiviteterne som superdøgn eller gyserweekend bragte os også helt klart tættere sammen. Det, linjeturene og de fantastiske lærere har alt i alt, været med til at skabe en fantastisk atmosfære.

Allerførst da jeg kom her til skolen, var jeg godt indelukket. Da jeg så begyndte at få nye venner, åbnede jeg mig op, og fandt ud af, hvem den virkelige Laust er! Det er så mig… Folk smilede til mig, når vi hilste, og det hjalp mig i hverdagen og på skolegangen. Det kan godt være det lyder som en kliché, men i et efterskoleår, er fælleskab den største glædesfaktor; i hvert fald i mit tilfælde. Denne glædesfaktor har så fået mig til at tage endnu et år på GFE, fordi det er en enestående følelse at være omgivet af sine venner i det omfang, som man er her.

Jeg har helt klart ændret mig igennem året, også til det positive. Dog er det ikke kommet af sig selv. Man kan ikke komme på en efterskole og regne med at folk kommer til dig. De kender dig ligeså lidt som du kender dem. Det er det der er det fantastiske ved det hele!

Adios peoples!  (Laust Ditlev)

 

nocolas

For mig det år var en god år, fordi når jeg kommer, jeg vil gerne lærer dansk og lige nu jeg er bedre med min dansk. Og så jeg har lært sådan noget som fx vaske badeværelse eller lave min egne ting. Det er fordi den år var en god år. (Nicolas)

 

camilla

2 år på efterskole. 560 dage, 13440 timer, 806400 minutter og 48384000 sekunder. Det virker måske som meget tid, men for en efterskoleelev er det som at blinke og så er det slut. Så kommer alle tårerne. Man griner måske en smule eller man prøver på det. Husker alle de sjove, triste mærkelige og dejlige stunder man havde sammen. Og så spøger man sig selv, fik jeg “styr” på det, som jeg havde sat mig for? Eller som Mikael ville sige “fik du ser det, du ville?” Da jeg startede på Glamsbjerg Fri-og Efterskole for to år siden og så til nu? Det vil jeg mene, at jeg gjorde.

Da jeg startede for 2 år siden, var jeg en pige, der fyldte utroligt meget, men havde ingen egne meninger. Blev der sagt hop, så hoppede jeg for “hvad nu hvis?” Det var noget, der fyldte, sammen med hvad andre folk tænkte og eller sagde om mig. Jeg var meget ude i kanten af elevflokken og holder fast i de trygge rammer, men blev til en pige, der fyldte mindre og var selvstændig. Jeg havde lige pludselig mine egne meninger.

Da andet år så startede her sidste sommer, var jeg en pige, som stadig fyldte, men nu havde jeg bevæget mig ud i elevflokken og turde sige, hvad jeg ville, selv om jeg stadig var lidt bange for, hvad folk tænkte om mig. De her 2 år har helt klart været de bedste 2 år i mit liv. Jeg har fået nogle af de mest utrolige venner og veninder, som betyder så meget for mig. Det har været som at få en “ny” og kæmpe familie. En mærkelig og utraditionel, men helt utrolig kærlig og beskyttende familie.

Vi har delt både glæder og tårer, vi er blevet venner med “typer” som vi troede, vi aldrig ville kunne komme til at enes med, og vi har fået nogle venskaber for livet. Så ja! Jeg fik set det, jeg ville. Jeg prøvede noget nyt. Blev selvstændig, lærte at tage ansvar og blive mere “voksen.” Jeg blev klar til at flytte hjemmefra og fik gode vaner. Og jeg kommer sådan til at savne det hele her når vi slutter. 2 år, 560 dage, 13440 timer, 806400 minutter eller 48384000 sekunder

(Camilla M)

 

patrick

At gå på efterskole har betydet rigtig meget for mig. Jeg har udviklet mig rigtig meget. Fx da jeg startede her, kunne jeg ikke få mig selv til at være med i et skuespil, men jeg endte med hovedrollen, hvilket var virkelig sjovt at prøve.

De aftener og weekender, vi har haft her, har simpelthen bare været fantastiske. Når vi var længe op i weekenderne, fandt vi altid på noget sjovt eller skørt at lave. Det nok noget af det, jeg kommer til at savne mest ved at gå her. Og så det med at bo på værelse med andre, det gør bare alting nemmere for en selv, specielt når man skal tidligt op.

(Patrick)

 

albert

Mit efterskoleår

Mit efterskoleår har været meget læreligt og sjovt, men også socialt besværligt; dog har det haft positiv virkning på min personlige kompetencer og min sociale adfærd. Jeg er blevet bedre til at snakke med mennesker og har opdaget andre typer mennesker, som jeg ellers ikke havde været sammen med.

Jeg synes, at dét der har hjulpet mine sociale kompetencer er den sociale adfærd på skolen, fordi du hele tiden er sammen med vennerne eller er ude at lave sjove aktiviteter.

(Albert)

 

iben

Hvad fik jeg lært på mit efterskoleår?

Godt nok skal jeg gå her et år mere og lære en masse nye mennesker at kende, men hvad fik jeg egentlig ud af mit første efterskoleår?

Meget er sket på mit efterskoleår. I starten var det det meget forvirrende at gå rundt og ikke kende et menneske og ikke vide, hvor man skulle hen, når man skulle til time, men efterhånden som man er kommet ind i rutinen, så går det som en leg at komme til time og kende alles navne.

Gyserweekend og filmmaraton det er to aftener, man aldrig glemmer, og galla en hel uforglemmelig aften med flotte kjoler og drenge i jakkesæt.

Min udvikling er helt utrolig, synes jeg. Jeg var på et niveau, hvor jeg ikke kunne forstå et ord af hvad lærerne sagde, men jeg synes, jeg har gjort der godt og har fået masser af dejlige venner, og jeg bliver helt trist nu, hvor det hele slutter på fredag, hvor øjnene skal grædes ud!

Af Iben k. b. Pedersen