Sundhedspolitik

Glamsbjerg Fri- og Efterskoles overordnede kost- og bevægelsespolitik skal sikre, at børnene og de unge mennesker i skoletiden får tilbudt en ernæringsrigtig kost samt muligheder for at opnå og dyrke gode bevægelsesvaner.

Skolen tilstræber desuden, at eleverne gennem skoleforløbet får viden om sund kost, sunde motionsvaner samt om risikoen ved overvægt, rygning og overdreven brug af alkohol.

Sunde kost- og bevægelsesvaner grundlægges i barndommen.

Disse vaner har betydning for hvordan børnene trives fysisk, psykisk og socialt. Hvis børn tidligt får indarbejdet sunde kost- og bevægelsesvaner, vil det også få betydning for deres sundhed resten af livet og dermed bidrage til forebyggelse af sygdomme.

Energi er nødvendig for at børn og unge kan være vågne, lege, lære og udvikle sig. Ellers fokuserer hjernen på næring i stedet for læring.

Bevægelse giver energi og overskud. Træning og udvikling af motoriske færdigheder har betydning for barnets og den unges selvværd, status, popularitet, sociale udvikling og indlæring.

Børn og unges sundhed og velfærd er først og fremmest et forældreansvar – men skolen har et medansvar, især da børnene tilbringer mange af dagens timer i skole og SFO.

Mad og måltidspolitik:
Maden skal være sund, varieret og se indbydende ud, så børnene og de unge får lyst til at spise den. Det er vigtigt at maden i café, SFO, hjemkundskab og efterskole er ernæringsmæssig korrekt sammensat efter sundhedsstyrelsens retningslinjer, dvs. Kostkompasset:

• Spis frugt og grønt – 6 om dagen
  • Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen
  • Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød – hver dag
  • Spar på sukker – især fra sodavand, kager og slik
  • Spar på fedtet – især fra mejeriprodukter og kød
  • Spis varieret – og bevar normalvægten
  • Sluk tørsten i vand
  • Vær fysisk aktiv – mindst 30 minutter om dagen for voksne og 60 minutter for børn.

Forældrene har ansvaret for børnenes morgenmad og madpakker.

Maden skal indtages i en god atmosfære og der bør være tid til sunde mellemmåltider formiddag og eftermiddag.

Den mad, skolen tilbyder, skal serveres på en indbydende måde, så børn og unge får lyst til at spise den.