Valgfag

Hvert år tilbyder vi en række forskellige valgfag, som du vælger for et kvart år ad gangen. Hvor mange valgfag, der er plads til på dit skema, afhænger af dine øvrige fag. Nogle af valgfagene har vi hele året, andre er kun på programmet i et enkelt kvartal.

Går du i 9. klasse, kan du ikke have helt så mange valgfag som 10. klasserne, men heldigvis ligger nogle af vores valgfag om aftenen, hvor næsten alle har mulighed for at vælge dem. Her er en række eksempler på vores valgfag:

Psykologi

Psykologi

I valgfaget psykologi bliver du klogere på dig selv og dine medmennesker. Vi arbejder bl.a. med hjernen, de store psykologer, gruppepsykologi og kommunikation, og derigennem er det målet, at du får en større forståelse og respekt for menneskers forskellighed.

Filosofi

filosofi-1

Valgfaget filosofi er for elever, som kan lide at undre sig, at blive udfordret og blive klogere på sig selv, verden og de andre. Vi læser lidt, undrer os meget, og vi snakker og diskuterer – nogle gange så det slår gnister. Vi beskæftiger os med livets store spørgsmål og dilemmaer. Du får viden om filosofiske tænkere og retninger, og du bliver bedre til at reflektere over livet og tilværelsen, samtidig med at du udvikler din evne til at forholde dig kritisk, analysere og argumentere.

Sølvsmedning

Hvis du er vild med smykker, vild med at arbejde intenst med små ting, og hvis du kunne tænke dig at smelte og lodde sølv, kobber, messing og bronze, så er det her du skal melde dig. Vi lærer teknikkerne, du leger med ild og metal, og du designer selv nye smykker fra egne ideer.

Kreativt værksted

I kreativt værksted vil du have mulighed for at tegne, lave linoleumstryk, male akvarel, lave bogmærker, lave ting i krympeplast og selvhærdende ler. Jeg vil præsentere nye idéer hver gang, og du må også selv gerne komme med idéer.

Keramikværksted

I dette værksted vil vi lave keramik. I vil lære 5 teknikker, og herefter arbejde selv med dét, som I har mest lyst til. Med disse 5 teknikker kan I nemlig lave alt i ler :)

Syning

I valgfaget syning vil vi sy vores eget tøj ud fra tøj, som vi har i forvejen. Der vil også være mulighed for at lave om på tøj, som I har i forvejen. Og der vil være mulighed for at sy småting, såsom hårbånd, punge og små tasker.

Økonomi for unge

Økonomi for unge på GFE

Vil du undgå at havne i luksusfælden? Så skulle du måske vælge Økonomi for unge. Valgfaget hjælper dig med at få styr på begreber som fx fradrag, trækprocent og renter og giver dig kendskab til konsekvenserne af forskellige økonomiske handlinger. Du lærer at lægge et budget, og du lærer hvilke farer, du skal være særligt opmærksom på at styre udenom i økonomijunglen, så du forhåbentligt bliver i stand til at træffe nogle fornuftige økonomiske valg i fremtiden.

Guitar

Elev spiller musik på Glamsbjerg Efterskole

Elsker du at spille guitar eller vil du gerne lære det? Både begyndere og øvede kan vælge faget, og I kommer både til at spille alene og sammen med hinanden. Vi tager udgangspunkt i jeres kunnen og musikalske ønsker.

Musik, sammenspil

Har du lyst til at prøve, hvor fedt det er at spille og synge musik sammen med andre, skal du melde dig til holdet her. Der er ingen krav til din kunnen, bare du har lysten til at kaste dig ud i det. Jeg tager selvfølgelig en masse lækre numre med, men I får også selv lov til at komme med jeres egne ønsker.

Madkundskab

Holder du af at lave mad, eller har du et ønske om at lære at lave mad, så er valgholdet madkundskab et godt sted at være. Her kan du tilegne dig forskellige færdigheder og viden om mad og madlavning. Du skal derudover eksperimentere med smag og madlavning samt forskellige madoplevelser.
Emnerne vil være alt lige fra hverdagsmad, ”mormor-mad”, mad fra andre lande, bagning m.m. Du vil også komme til at opleve glæden ved at lave mad sammen med andre og være en del af et madfællesskab. Det er ikke et krav, at du skal være en mesterkok, du skal bare have en interesse for at lave mad.

Mad over bål

Titlen for dette valgfag er meget beskrivende. Kort fortalt handler valgfaget om at lave forskellige type af mad over bål. Desuden lærer du at kunne starte et bål op, kun vha. tændstål.
På vores kulinariske menuliste står bl.a. ’frikadelle på pind’, ’Spejlæg + biksemad på sten’, ’grubestegt steg m. kartofler’ og lærerens favorit; indbagt nutellabrød på pind.
Man skal vælge dette valgfag, hvis man synes det er hyggeligt at samles om et lejrbål, og man bestemt ikke har noget imod at lugte af røg.

Boksning

Glamsbjerg Fri Efterskole - Plads til alle

Hvis du har lyst til at lære om god og alsidig fysisk træning, og hvis du har lyst til at svede, er du velkommen på bokseholdet. I boksning tager vi udgangspunkt i klassisk boksning med teknik, koordination, balance og fysisk grundtræning.

Beachvolley

Beachvolley på Glamsbjerg Efterskole

Beachvolley er både for begyndere og øvede. Det er en social sport, der styrker fællesskabet og udvikler dine samarbejdsevner, din koncentration og dine reaktions- og koordinationsevner, samtidig med at du forbedrer din fysiske form. Vi træner teknik og forskellige slagtyper, for spillet bliver sjovere, når du kan nogle grundlæggende bevægelser og slag. Derudover er der rig mulighed for at grine, svede og lege, for øvelser og spil foregår altid sammen med de andre på holdet.

Dykning

Dykning

GFE vil gerne introducere dig til den fantastiske verden, der venter under overfladen. Du kan blive uddannet SSI open water dykker og få dit eget dykkercertifikat, som kan bruges i hele verden.

Der er en egenbetaling på 2.700 kr. for at tage SSI’s grundkursus på GFE, og vil du ud at dykke på Zanzibar koster det yderligere 800 kr.

Vi har vores egne dykkerinstruktører på skolen. Vi optager højest 24 elever på dykkerholdet, og det er efter først-til-mølle-princippet, hvis du kan leve op til adgangskravene, som bl.a. er at kunne træde vande i 10 minutter og kunne svømme 200 m på 10 minutter. Derudover skal du kunne forstå og læse dansk for at kunne tilmelde dig. Og så skal du selvfølgelig være glad for vand!

Når kurset er gennemført, får du dit internationale certifikat, som giver dig mulighed for at købe eller leje dykkerudstyr, dykke fra charterbåde og på dykkercentre samt dykke selvstændigt uden instruktør rundt omkring i verden.

SSI´s grundkursus er opdelt i tre dele: teori, øvelser i svømmebassin samt fire dyk i åbent vand.

Forløbet:

  • På skolen vil der være undervisning i teorien af en af vores dykkerinstruktører.
  • I Glamsbjerg har vi adgang til svømmehal og friluftsbad, så de første gange du er under overfladen, foregår det i sikre omgivelser.
  • Vi skal selvfølgelig også ud og bruge vores certifikater, så der er 4 havdyk inkluderet i prisen.

Løb dig glad

Løb på efterskole

Løb er både for nybegyndere og øvede. Vælger du løb, kan du lægge grunden til gode motionsvaner. Du får udfordringer, der passer til det niveau, du er på, når du begynder.

Glamsbjerg Løbeklub holder til på vores skole, så du har også mulighed for at løbe med løbeklubben 1-3 gange om ugen, hvad enten du er nybegynder eller øvet. Du har selvfølgelig også mulighed for at deltage i nogle af de løb, som løbeklubben deltager i.

Lanciers

Bliv klar til galla! Vi øver de forskellige ‘ture’ der skal danses til gallafester herfra og til kongehuset… Omdrejningspunktet er dans, grin og godt humør.

Mountainbike

Mountainbike

Glamsbjerg Efterskole er nabo til et stort skovareal. Skoven, andre naturområder og mountainbikebaner i lokalområdet danner rammen for vores mountainbike-ture. Skolen råder over en række nye og toptunede mountainbikes, som giver dig rig mulighed for at komme ud i naturen. Du har selvfølgelig også mulighed for at tage din egen mountainbike med i undervisningen

Lektiecafé

Lektiecafé på Glamsbjerg Efterskole

Du kan vælge lektiecafé som valgfag 1-2 gange ugentligt, hvis du ikke har andet på skemaet på det pågældende tidspunkt. Vælg lektiecafé, hvis du godt kan lide at lave lektier sammen med andre, hvis du ofte har brug for hjælp til lektierne, eller hvis du synes, det er rart at have en fast tidspunkt til lektielæsning. Der er også lektiecafé på lærerværelset hver aften i stilletimen. Her kan tilsynslærerne og eventuelt dine kammerater hjælpe dig med lektierne.

Matematikfordybelse

Har du brug for hjælp til matematiklektierne, synes du at det er sjovest at lave dine afleveringsopgaver sammen med andre, eller er der områder du gerne vil fordybe dig i?
Matematikfordybelse har plads til alle, vi hygger og arbejder med matematikken.

Foto & Film

Kan du lide at tage billeder og filme, og vil du gerne lære forskellige foto-teknikker? Så er valgfaget Foto & Film noget for dig.
Vi skal være efterskolens fotografer og tage billeder og filme livet på efterskolen, både i hverdagen, ved arrangementer og på ture og lejrskole.
På valgfaget lærer du forskellige foto og filmteknikker med et digitalt spejlreflekskamera., og du må meget gerne medbringe dit eget kamera.

Film & redigering

Efter en dejlig tur til Zanzibar, fyldt med spændende oplevelser skal turen foreviges. Vi skal med udgangspunkt i filmmateriale fra Zanzibar lave små film, som vi kan dele med efterskolen og omverdenen. På valgfaget vil du lære at redigere film, og hvis din computer tillader det, vil du lære at bruge det professionelle videoredigeringsprogram Davinci Resolve.

Spilnørderi

Læreren på dette valgfag er en rigtig spilnørd. Han elsker at spille ALT mellem himmel og jord. Bezzerwizzer, skak, mange forskellige kortspil (whist, poker, uno, kasino, davoserjas osv.), ludo, hint, settlers, backgammon etc.
Desuden er han vild med at lære nye spil, så tilmeld dig dette valgfag, hvis du vil spille dit yndlingsspil, samt lære nye.